Příznivci orientálních chutí by rozhodně neměli opominout indickou restauraci The Royal Maharaja v Hradci Králové. Vůně kardamomu, zázvoru a omamného šafránu vás prostoupí již při vstupu do samotného podniku, nemluvě o tom, že následně okusíte takto kořeněné pokrmy v prostředí vskutku královském.
Po příchodu vás ochotná obsluha usadí a v českém či anglickém jazyce v případě potřeby doporučí neznalým vhodné menu – naštěstí je jídelní lístek pečlivě okomentován a označen množstvím chilli papriček, odkazujícím na pálivost jednotlivých jídel. Osobně máme vyzkoušené předkrmy kuře Tandoori a vynikající jehněčí Sikhský kebab.
Jelikož holdujeme ostřejším pokrmům, troufli jsme si na silnější kalibr než jen kuřecí kormu a kuřecí Lababdar, i když u obou dominuje zejména směsice různých koření. Kuřecí Tikka Masala je výzvou pro středně pokročilé obdivovatele asijské kuchyně, jestliže však chcete ochutnat tu pravou „Indii“, nelze vynechat kuřecí nebo jehněčí Madrás. Z příloh u nás opakovaně zvítězil česnekový Naan, sýrový Naan a klasická rýže Basmati také ničemu nevadily. Pro vyznavače kultu pálivosti zbývá ještě kuřecí Vindalů, v tomto případě doporučujeme pár měsíců trénovat, než se rozhodnete zdolat zdejší vražednou specialitu.
K neutralizaci chutí se vám následně vyplatí zkusit dezert Gulab Jamun, mangový Kheer či mangové Lassi, nápoje slouží spíše k osvěžení, nikoliv k uhašení žízně. K popíjení se hodí zázvorový tonik, vychutnat si můžete i skvělý mangový džus.
Atmosféru Dálného východu zde můžete nasávat, jak dlouho chcete, nikdo nikam nespěchá, přesto jsme k návštěvám The Royal Maharaja vybírali méně frekventované časy, doba poledních menu by totiž dle nás mohla být trochu hektická. Ať tak či tak je tato neobyčejná hradecká restaurace jednou z našich TOP 10.